Dagelijks machineonderhoud in de winter

Hoewel de temperaturen nog lang zomers zijn gebleven, gaan de gemiddelde temperaturen nu behoorlijk naar beneden. Daarbij zorgen wind en regen steeds vaker voor echt Holland herfstweer. Verspanende bedrijven hebben daar ook mee te maken, ondanks dat er binnen in een bedrijfspand wordt gewerkt. In dit artikel willen we daarom tips geven voor het dagelijkse machineonderhoud in de winter.

Effect van winterweer

Winters weer zorgt logischerwijze voor koude en natte omstandigheden. Verspaningsmachines staan in principe beschut voor wind en regen. Maar een dalende temperatuur is in de meeste bedrijven ook binnen te merken. Slecht geïsoleerde panden zullen veel koude en tocht binnenlaten. Als dit gecompenseerd wordt door kachels, is het op de ene plaats warm en op de andere koud. Bovendien zorgt dit verschil in warmte en kou voor condensvorming. Met name op koude metalen delen. Maar ook goed geïsoleerde bedrijfsgebouwen zullen af en toe de deuren moeten openen. Daarmee komt er koude lucht en vocht in het pand. Dit heeft ook effect op machines.

Effect op verspaningsmachines

Wanneer een machine gedurende de dag aan verschillende temperaturen wordt blootgesteld, heeft dit gevolgen. Door het uitzetten en krimpen kunnen er maatverschillen optreden. In meer extreme temperatuurverschillen kan een machine in storing gaan omdat de koude olie ervoor zorgt dat de bedrijfsdruk niet wordt gehaald. Ook kunnen grote verschillen in temperatuur voor knellende of juist loszittende delen zorgen. Naast temperatuur is vochtvorming ook een probleem. Want veel delen van een frees- of draaibank zijn van blank metaal. Er hoeft maar een beetje vocht aanwezig te zijn om roestvorming te krijgen. Ook elektronica is gevoelig voor vocht, wat weer voor vervelende storingen kan zorgen.

Dagelijks machineonderhoud in de winter

Wilt u dergelijke problemen voorkomen, begin dan met dagelijks machineonderhoud in de winter. Bijvoorbeeld door het optimaliseren van de klimaat omstandigheden. Zorg zoveel mogelijk dat een verspaningsmachine niet steeds van temperatuur wisselt. Voorkom tocht en ga vochtvorming tegen. Controleer iedere dag of alle olieniveaus nog op peil zijn en controleer de olie op de aanwezigheid van water. Zorg bovendien dat het dagelijks warmloopprogramma goed naleeft wordt. Juist in koude en/of vochtige omstandigheden is het belangrijk om de machine geleidelijk op te warmen. 

Kunnen wij iets voor u betekenen?

Laat in geval van twijfel de machine nameten of nakijken. Laat, in geval van kou, de maximale hydraulische druk bij stellen. Ook is het verstandig om een back-up te laten maken, mocht een batterij eerder leeg zijn. Vooral oudere machines kunnen last van koude en vocht hebben. Het is dan verstandig om de machine na te laten kijken. Wellicht is het te combineren met een jaarlijkse onderhoudsbeurt?

Neem contact met ons op

Wilt u een bedrijfszekere machine in de komende winter? Neem dan de genoemde tips voor machineonderhoud in de winter ter harte. Of neem contact op met onze serviceafdeling voor een afspraak om uw machine winter klaar te maken.

Terug naar overzicht
Storing melden